Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael po více než 20 letech vybuduje novou židovskou osadu

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Poblíž palestinského města Nábulus v oblasti zvané Emek Šilo vznikne nová židovská osada, její výstavbu ve čtvrtek povolil izraelský bezpečnostní kabinet.

Půjde o první novou výstavbu tohoto druhu po více než 20 letech. Sídlo má být náhradou pro lidi vystěhované z osady Amona, kterou jako nelegální nařídil zrušit soud.

S rozhodnutím bezpečnostního kabinetu, což je výběr ministrů odpovídajících za bezpečnostní otázky, musí ještě souhlasit členové celé vlády.

Premiér Benjamin Netanjahu členům bezpečnostního kabinetu ve čtvrtek řekl, že hodlá respektovat požadavek nové americké administrativy prezidenta Donalda Trumpa, aby Izrael budování osad omezil na území, kde už osady stojí. Podle nejmenovaného izraelského ministra, jehož citoval izraelský deník Haarec, ovšem Izrael a USA o tomto tématu stále vyjednávají a nejsou blízko dohodě.

Bílý dům na čtvrteční oznámení o nové osadě reagoval sdělením, že jednání o osadách mezi USA a Izraelem pokračují a že Izrael přistoupil na to, že výstavbu zpomalí. Podle amerického zdroje listu The Times of Israel problém kolem náhrady Amony není součástí tohoto jednání. Americký zdroj sdělil, že "se izraelský premiér zavázal osadníkům z Amony slibem předtím, než prezident Trump vyslovil své požadavky".

Izrael přestal nová sídliště budovat začátkem 90. let. Stávající osady se ale rozrůstají a nový zákon umožňuje také legalizovat ty, které vznikly bez povolení. V osadách na Západním břehu žije asi 450.000 Židů.

Témata:  Izrael Benjamin Netanjahu USA židé

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy