Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt odkryl prastaré tajemství: Loď faraona Chufua

Sluneční bárka faraona Chufa (známého jako Chepose), která je vystavená v muzeu v Gíze.
Sluneční bárka faraona Chufa (známého jako Chepose), která je vystavená v muzeu v Gíze.
Foto: highsea.cz

Káhira - Evropský a japonský tým archeologů v Egyptě objevil v blízkosti pyramid v Gíze patrně největší část staroegyptské lodi faraona Chufua. Informovala agentura Reuters.

Chufu (též známý jako Chepos) se řadil do čtvrté dynastie egyptských vládců, jenž držel trůn ve svých rukou před více jak 4500 lety. Byl to právě on, kdo nechal postavit největší pyramidy v Gíze.

Od 80. let minulého století už archeologové vědí o existenci této staroegyptské lodi. Dodnes se jim podařilo objevit 700 kusů zbytků plavidla a věří, že brzy svou práci budou moct ukončit. „Jsme šťastní, že se nám podařilo vykopat zatím největší část lodě, tedy lať,“ říká šéf archeologického výzkumu Mamdúh Taha. Lať měří 26 metrů.

Tato část starověké lodě byla vykopána z hloubky tří metrů a nyní se již provádí zabezpečovací práce v konzervačním centru v Káhiře. Celá lo%v má být ve finále vystavená ve Velkém egyptském muzeu, jenž bude otevřené příští rok. Egypt také věří, že tento a další nálezy pomohou k obnovení cestovního ruchu, který od roku 2011 po svržení tehdejšího prezidenta Mubaraka spíš skomírá.

Témata:  faraoni faraon Chufa Egypt pyramidy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy