Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká výletní loď se po půl století zastaví i na Kubě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Washington - Po 50leté pauze vyplula z floridského Miami na Kubu výletní loď Adonia. Na palubě je 700 cestujících, mezi nimi také američtí Kubánci.

Do Havany má dorazit během dneška. Uvedla to agentura AP, podle které by nyní stejnou cestu měla loď absolvovat každé dva týdny. Provozovatel lodi - společnost Carnival - lístky na týdenní cestu kolem Kuby, při níž cestující zavítají také do měst Cienfuegos nebo Santiago de Cuba, nabízí za cenu od 1800 dolarů za osobu.

Plavba výletní lodě, která se po kubánských přístavech bude pohybovat týden, je dalším důkazem oteplování vzájemných vztahů mezi Washingtonem a Havanou.

Na palubě Adonie jsou také američtí Kubánci, kteří ještě donedávna nemohli na Kubu cestovat po moři. Opatření, které platilo od dob studené války, a které zakazovalo Kubáncům cesty přes moře do USA či z USA na karibský ostrov, zrušila Havana teprve koncem dubna. Letecky mohli američtí Kubánci stejnou cestu absolvovat již dříve.

Jedním z cestujících na lodi je i Rick Schneider (73), který na takovou příležitost čekal desítky let. Na podobnou plavbu podle svých slov mohl vyrazit už v roce 1957, ale nakonec se na ni nevydal, aniž by tušil, že další možnost bude mít až nyní.

Témata:  USA Kuba výletní lodě

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy