Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádné dlouhé vousy a závoje. Čína radikálně zakročila v muslimské provincii

Muslim
Muslim
Foto: Pixabay

Peking - Čínské úřady zakročily proti muslimům v neklidné provincii Sin-ťiang. Zakázaly jim abnormálně dlouhé vousy a nošení závojů na veřejných místech. Dle nového nařízení může být vyhodnoceno jako podezřelé i to, pokud nebudou sledovat státní televizi.

Nové zákony zakazují také čistě náboženské svatby, neposílání dětí do státních škol a nedodržování pravidel plánovaného rodičovství. Podobná omezení platila v Sin-ťiangu již dříve, nyní ale za jejich překročení hrozí právní postihy.

Čína opatření zdůvodňuje bojem proti islámskému extremismu. Organizace na ochranu lidských práv upozorňují, že restrikce mohou naopak posílit sklony k radikalizaci.

Střety mezi Chany (Číňany) a Ujgury si v Sin-ťiangu vyžádaly v posledních letech stovky obětí. Čínské úřady označují Ujgury za separatisty a teroristy.

Oblast Sin-ťiang na západě Číny je bohatá na ropu a zemní plyn. Peking tvrdí, že do ní investoval miliony a že jedná se všemi etnickými skupinami stejně.

Témata:  Čína muslimové

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy