Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stroje nahánějcící hrůzu, nebo vraky? Ruská armáda chřestí zbraněmi, některé se ale rozpadají

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - Ruská armáda zvyšuje pohotovost. Tamní námořnictvo podle velitele námořních sil posiluje hlídky a vrací se na úroveň, které dosahovalo naposledy za dob studené války. Nasvědčuje tomu i zvyšování výdajů na modernizaci zbraní a prohlášení dalších ruských státníků. Jak ale některé případy ukazují, realita je poněkud odlišná.

Ruské vojenské námořnictvo zvyšuje bojovou pohotovost svých ponorek. Hlídkování se tak vrací na úroveň, jaká byla naposledy zaznamenána během studené války.

Uvedl to velitel ruských námořních sil Vladimir Koroljov. Prohlásil také, že posádky ponorek strávili za uplynulý rok přes 3000 dní na hlídkách, což je stejná doba, jakou naposledy trávily hlídkováním v době bývalého Sovětského svazu.

V přístavním městě Severodvinsk dnes slavnostně proběhlo uvedení atomové ponorky Kazaň třídy Jasan do provozu. Podle agentury TASS jde teprve o druhou ponorku této třídy a ruskému námořnictvu bude oficiálně předána příští rok. Rusko by mělo do roku 2023 vlastnit sedm atomových ponorek Jasan.

Podle velitele námořních sil mají být ruské ponorky schopné provádět mise po celém světě a zároveň pečovat o bezpečnost Ruska. Armáda se tak konečně vymanila z problémů, které zažívala po rozpadu SSSR v roce 1991. Z důvodu nedostatku zdrojů byla většina tehdejších moderních plavidel zakotvena a jejich obnovení a znovuuvedení do provozu nastalo až díky modernizačnímu programu. Ten vznikl na základě napětí mezi Moskvou a Západem po vyhrocení situace na Ukrajině.

Druhý pohled na armádu: Rozpadající se vraky

Modernizace námořnictva ale zdaleka není hotová a nedávné operace v Sýrii ukázaly na fatální nedostatky. Problémy má zejména letadlová loď Admirál Kuzněcov, jejíž vyslání do Sýrie vyšlo Rusko pořádně draho. Ruský portál RBK tvrdí, že za vojenskou akci jediné ruské letadlové lodě zaplatil stát něco mezi 7,5 až 10 miliardy rublů, tedy zhruba 3 až 4 miliardy korun.

V případě Kuzněcova se přitom jednalo o první ostrou akci letadlové lodi této třídy v historii Ruska. I to je jedním z důvodů, díky kterým byla plavba této lodi tak bedlivě sledována. Faktem ale zůstává, že letadlová loď je na konci své životnosti a podle mnohých nedokáže konkurovat západním letadlovým lodím.

Ruští novináři Sergej Parchomenko a Anton Noštěk už dříve poukázali na dezolátní stav lodi. Vyzdvihli nejen technické nedostatky a zastaralou výzbroj plavidla, ale veřejně se jí vysmáli. Napsali například, že loď je "antikvariátní věc, která čas od času plave". Při cestě Lamanšským průplavem prý z lodi dokonce stoupaly obláčky černého kouře.

Loď na širé moře navíc nevyráží bez doprovodných remorkérů. Podle komentátorů se totiž může každou chvíli porouchat. Černý kouř totiž pochází z dieselových motorů, na rozdíl od moderních amerických letadlových lodí plujících na jaderný pohon. Rusové jsou zkrátka pozadu a podle jiných novinářů má loď dokonce problémy i se záchody.

Investice na vzestupu

Přesto Rusko investuje do modernizace armády nemalé peníze. Náměstek ministra obrany Dmitrij Bulgakov v nedávném rozhovoru pro list Izvestija bilancoval rok 2016 a přiznal, že armáda během něj získala tisíce kusů nové výkonné techniky.

"Rok 2016 byl pro ruskou armádu velmi bohatý. Bylo uvedeno do provozu více než 6 tisíc kusů moderní obrněné tankové a automobilové techniky a tisíce moderních raketových a dělostřeleckých zbraní," pochlubil se Bulgakov. Ministerstvo obrany následně uvedlo, že mezi jinými byla armáda posílena o 41 mezikontinentálních balistických raket.

Bulgakov také deníku sdělil, že se loni uskutečnilo více než 240 různých cvičení, kterých se zúčastnilo na 3,5 tisíce vojáků. Zapojeno bylo také 1,5 tisíce kusů zbraní a vojenské techniky a 33 stíhaček a 25 lodí.

Ani tento úspěch však Rusy nedonutí investovat méně financí do dalšího vojenského výzkumu, naopak. Ruská armáda se totiž i přes modernizaci nachází v kritickém bodě a bude-li chtít konkurovat západním vojskům, musí co nejdříve zmodernizovat ne část, ale většinu svého vybavení. Uvedl to server National Interest.

To ostatně potvrzuje i šéf resortu obrany Sergej Šojgu, který poslance parlamentu informoval, že program modernizace armády bude vysokým tempem pokračovat i v tomto roce. Navzdory hospodářskému poklesu tak ruská vláda v době napjaté komunikace se Západem a pokračujícího konfliktu na východě Ukrajiny vynakládá trvale vysoké výdaje na armádní cvičení a modernizaci zbraní, napsala agentura AP.

Témata:  Ruská armáda Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy