Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský bankéř Burjakov odsouzený v USA za špionáž je na svobodě,, bude deportován

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

New York - Ruský bankéř Jevgenij Burjakov, který byl loni ve Spojených státech odsouzen na dva a půl roku vězení kvůli špionáži, byl předčasně propuštěn z vězení, předán imigračnímu úřadu a bude deportován do Ruska. Uvedla to dnes agentura TASS s odvoláním na mluvčího věznice v Elktonu v Ohiu, kde si Burjakov trest odpykával, a na právní kancelář, která ho zastupovala u soudu.

Podle mluvčího věznice byl Burjakov propuštěn již v pátek. CBS News v pátek napsala, že se jí podařilo získat dokumenty vězeňského úřadu, podle kterých bude Burjakov propuštěn za dobré chování.

Mluvčí imigračního úřadu pak potvrdil, že úřad převezme Burjakova v sobotu po jeho propuštění a deportuje ho do Ruska. Přesný termín jeho převozu však neuvedl s tím, že úřad z bezpečnostních důvodů zveřejňuje informace o termínu deportace až dodatečně.

Burjakov byl odsouzen loni v květnu k vězení a pokutě 10.000 USD (254.000 Kč). Burjakov pracoval jako zástupce ředitele pobočky ruské státní banky VEB v New Yorku.

Byl zatčen v lednu 2015 a obviněn, že pod pláštíkem bankéře provozoval špionáž, spolu s dvěma ruskými diplomaty nezákonně shromaždoval citlivé ekonomické informace týkající se možných amerických sankcí proti Rusku. Burjakov se k činu přiznal.

Témata:  USA špionáž Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy