Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův exporadce Flynn podal dvě daňová přiznání, v prvním zamlčel peníze z Ruska

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Podle dokumentů zveřejněných Bílým domem si bývalý bezpečnostní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Flynn vydělal přes 1,3 milionu dolarů (asi 33 milionů Kč) za práci pro technologické firmy, jakož i za vystoupením pro ruské společnosti a za lobbování pro firmy tureckého podnikatele.

Flynn své příjmy uváděl dvakrát, 11. února a 31. března. Na únorovém formuláři ovšem příjmy z Ruska chybí, upozornila média.

Na březnovém formuláři jsou podle listu The New York Times vyjmenovány společnosti, které Flynnovi platily, v sekci nevládní platby přesahující ročně 5000 dolarů. Podle listu The Wall Street Journal dostal bývalý Trumpův poradce od ruských společností více než 50.000 dolarů (asi 1,27 milionu Kč).

Stanice BBC na svém ruskojazyčném webu uvedla, že Flynn v nové deklaraci potvrdil, že v roce 2015 dostal 45.000 dolarů od ruské televize RT za řeč přednesenou na konferenci, kterou tato prokremelská stanice pořádala. V nových dokumentech se zmiňují také příjmy od Volga-Dněpr a filiálky Kaspersky Lab.

V deklaraci, podané ještě před odstoupením, se sice zmiňovaly honoráře za vystoupení, ale chyběly údaje o společnostech, které přednášky zaplatily.

Flynn po Trumpově nástupu do Bílého domu sloužil prezidentovi jako hlavní bezpečnostní poradce. Po 24 dnech v úřadu ale musel odstoupit kvůli svým nejasným vazbám na Rusko. Bývalý poradce podle svého právníka nabídl FBI a vyšetřujícím komisím Kongresu, že bude vypovídat o vazbách Trumpova blízkého okolí na Rusko výměnou za imunitu před stíháním.

Témata:  USA majetková přiznání Rusko Michael Flynn

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy