Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tillerson sympatizuje s teroristy? Analytik Pentagonu otevřeně promluvil

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

MAGAZÍN - Americký ministr zahraničí Rex Tillerson by měl sympatizanty teroristů izolovat, nikoliv je rehabilitovat. S tvrdou kritikou politiky šéfa americké diplomacie v otázce vyjednávání s teroristy vystoupil v komentáři pro server Commentary Magazine Michael Rubin, bývalý blízkovýchodní analytik Pentagonu, který nyní působí jako mezinárodněpolitický expert v think tanku American Enterprise Institute.

Jen šílenec jedná opakovaně

Rubin odkazuje na článek Adama Kreda v deníku Washington Free Beacon, který podle jeho názoru dokumentuje politiku Trumpovy administrativy. Americké ministerstvo zahraničí totiž listu ve čtvrtek potvrdilo, že příští týden plánuje umožnit Jibrilu Rajoubovi, tajemníkovi ústředního výboru palestinského hnutí Fatah, jednání s americkými představiteli navzdory jeho opakovaným výzvám k teroristickým akcím proti Izraeli a skutečnosti, že si za teroristickou činnost sám odseděl v izraelském vězení 15 let, připomíná odborník.

Představitel ministerstva zahraničí, který s deníkem komunikoval, připustil Rajoubovu radikální rétoriku, ale trval na tom, že představitel Fatahu může sehrát pozitivní roli v mírových rozhovorech, které se mají uskutečnit mezi zástupci Trumpovy administrativy a palestinskou delegací zahrnující i prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abáse, uvádí expert. Poukazuje, že právní experti přitom tvrdí, že Rajoubova podpora terorismu na základě platných amerických zákonů neumožňuje udělit mu vízum ke vstupu do USA.

Americká legislativa totiž zakazuje vstup jedincům, kteří se hlásí k teroristickým metodám či je podporují, vysvětluje Rubin. Kritizuje, že Trumpova administrativa nemá dle prohlášení ministerstva zahraničí žádný plán, jak se s tímto problémem vyrovnat.  

"Vláda USA nepodporuje každé prohlášení, které pan Rajoub učinil, ale (Rajoub) se dlouhodobě angažoval v mírových snahách na Blízkém východě a veřejně podpořil pokojné, nenásilné řešení izraelsko-palestinského konfliktu," cituje bývalý muž z Pentagonu stanovisko mluvčího amerického ministerstva zahraničí pro Free Beacon. Doplňuje, že americká vláda dle slov mluvčího hodlá pokračovat v tlaku na představitele Fatahu, Rajouba nevyjímaje, aby se vyvarovali jakýchkoliv prohlášení či akcí, které lze chápat jako podněcování k násilí nebo jeho legitimizování.

Rubin v té souvislosti zmiňuje bonmot přičítaný Albertu Einsteinovi: "Šílenec opakovaně provádí stejnou věc a očekává pokaždé jiný výsledek." Konstatuje, že pokud je výrok pravdivý, ministr zahraničních věcí Tillerson či ti diplomaté, kteří mu našeptávají, by se měli jít poradit s psychiatrem.

"Nechme stranou ironii, jak lze skloubit tvrzení, že Rajoub podporuje pokojné, nenásilné řešení izraelsko-palestinského konfliktu, s potřebou tlačit ho k vyvarování se jakýchkoliv prohlášení či akcí, které mohou legitimizovat násilí," píše analytik. Posměšně dodává, že možná i člověk jako Rajoub, který hodí granát na autobus, je odsouzen na doživotí a po předčasném propuštění opět opakovaně uvězněn, se přeci může napravit.

Střední cesta neexistuje

Pokud by tomu tak bylo, jak je pak možné, že Rajoub z pozice šéfa palestinského olympijského výboru vehementně odmítá držet minutu tucha za izraelské sportovce zavražděné během olympiády v Mnichově v roce 1972, ptá se expert. Situace podle něj ukazuje, že tento palestinský představitel ve skutečnosti nikdy terorismus neodmítl a mírového ducha nepřijal.  

Americké ministerstvo zahraničí má dlouhou historii ve spolupráci s teroristy, připouští analytik. Připomíná svou knihu Tanec s ďáblem, ve které zdokumentoval mnoho případů, kdy se americká diplomacie pokusila vyjednávat s brutálními režimy a teroristickými skupinami nebo je využít jako prostředníky.

"Jde o strategii datující se od snah Jimmyho Cartera využít palestinské teroristy jako prostředníky k propuštění amerických rukojmích v Íránu až po ochotu tehdejšího senátora Johna Kerryho předávat zprávy pro Hamas mnoha představitelům, kteří nastoupili do vlaku legitimizujícího Hizballáh," vysvětluje odborník. Deklaruje, že pokaždé, kdy američtí diplomaté legitimizovali teroristy, svého klíčového cíle nedosáhli.   

Mnohem lepší strategií je podle Rubina využít páku, za kterou americká vláda zaplatila několik stovek milionů dolarů, a postavit Palestince před tvrdou volbu - buď se zcela zřeknou terorismu, jak žádá dohoda z Osla, nebo přijdou o všechno. "Neměla by být žádná střední cesta," soudí analytik.  

Tillersonův návrh může být odrazem naléhání Bílého domu, ale i tak má ministr zákonnou pravomoc zasáhnout, zdůrazňuje expert. Dodává, že jednání s Rajoubem není ničím jiným než donkichotskou snahou a urážkou každé americké oběti terorismu.     

Témata:  USA terorismus Palestina Rex Tillerson 1

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy