Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egyptský prezident Sísí míří do Bílého domů, sejde se s Trumpem

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington/Káhira - Prezident USA Donald Trump se dnes v Bílém domě sejde se svým egytpským protějškem Abdalem Fattáhem Sísím. Podle médií si zajisté budou rozumět, jelikož mají mnoho společných názorů

Trump často v souvislosti s nelegální imigrací z Mexika a vízovou politikou vůči muslimským zemím zmiňuje "zlé lidi", kteří chtějí do Spojených států vniknout. Sísí "zlé lidi", co chtějí rozvrátit Egypt, spatřuje zase v Muslimském bratrstvu, islamistické skupině, kterou svrhl.

V Sísího Egyptě jsou vězněni novináři za šíření "falešných zpráv", informace odlišná od oficiálního vyjádření může vést k trestnímu stíhání. Podle Sísího by "stát a média neměly zastávat odlišné pozice". Trump má dle agentury AP sice k zavírání novinářů daleko, ale ostře vystupuje proti těm, kteří se mu znelíbí.

Sísí má stejně jako jeho americký protějšek sklon k velkolepým sloganům. "Egypt je matkou světa a bude velký jako celý svět," zní jeden z nich.

Trump při útoku na soudnictví, jež zablokovalo jeho nařízení, hovořil o "takzvaných" soudcích a veřejnost vyzýval, ať vinu za další teroristický útok přičítá právě justici. Se soudnictvím zápasí i egyptský prezident. Tvrdí o něm, že "drží ruce spravedlnosti zpět" a mělo by odsoudit k smrti více islamistů.

Sísí se s Trumpem setkal už minulé září v newyorském hotelu Plaza a nynější americký prezident tehdy tohoto bývalého generála - zvoleného sice demokraticky, ale vládnoucího v Egyptě pevnou rukou - označil za "skvělého chlapíka". Exprezident Barack Obama měl nesmlouvavější postoj k porušování lidských práv a Sísího nikdy do Bílého domu nepozval.

Témata:  Donald Trump USA Abd Fattáh Sísí Egypt

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy