Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA už nebudou financovat populační fond OSN. Podporuje prý potraty a sterilizace

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Washington - Prezident USA Donald Trump je odpůrcem potratů a už v kampani slíbil, že omezí americké financování programů OSN. Washington dnes oznámil, že končí s finanční podporou Populačního fondu Organizace spojených národů (UNFPA), který je zaměřen na otázky rodinného plánování a péče o matky a děti ve více než 150 zemích světa.

Uvedlo to americké ministerstvo zahraničí, které krok zdůvodnilo tím, že fond "podporuje či se podílí na řízení programu nucených potratů a nedobrovolné sterilizace".

"Podpora, kterou jsme dlouhá léta dostávali od americké vlády i obyvatel zachránila desetitisíce matek před smrtí či postižením, kterým šlo předejít, což bylo zvláště patrné během současné rychle se rozvíjející globální humanitární krize," sdělil fond v reakci.

Trump po lednovém nástupu do funkce vyhlásil, že hodlá snížit finance pro americkou diplomacii a zahraniční pomoc o 28 procent.

Zahraniční vlády přispívají do fondů OSN dobrovolně. USA byly v posledních letech mezi čtyřmi nejvýznamnějšími dárci UNFPA, jemuž v roce 2015 přispěly částkou 75 milionů dolarů (1,9 miliardy korun).

Témata:  USA OSN (Organizace spojených národů) potraty

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy