Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novodobé otroctví? V Rusku se dějí hrozné věci, úřady mlčí

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Moskva – Obětí otrocké práce v současném Rusku je odhadem více než 1 milion lidí. A mnoho z nich pracuje v továrnách na betonové díly nebo na drobných farmách v převážně muslimském Dagestánu. O dvou aktivistech, kteří se snaží oběti novodobého otroctví osvobozovat, píše britský The Guardian.

Aktivisté Zakir Ismailov a Alexey Nikitin z ruské protiotrocké organizace Alternativa se snaží osvobozovat zotročené pracovníky právě v nejjižnějším cípu Ruska. Scénář je často podobný, vniknout do továrny či farmy, najít hledanou osobu pomocí fotky a dalších údajů, zmizet bez vzbuzení jakékoliv pozornosti. Často to prý není lehké.

Pracovníci se nechají verbovat na moskevských nádražích

Lidé se ocitají v ruské autonomní republice Dagestánu často za velmi podivných okolností. Mnohdy jde o migranty z chudších regionů v rámci Ruska, často z oblastí bývalých sovětských satelitů, kteří chtějí původně najít uplatnění v hlavním městě Moskvě. Tam je však na nádražích „naverbují“ rekrutéři se slibem velmi dobře placené práce a zajištění stravy a rázem se ocitají ve vlaku či autobusu směr Dagestán.

Dvojice osvoboditelů přiznává, že se dostává často do konfliktních situací. Se zkorumpovanou policií, apatickými politiky a mocnými pozemkovými vlastníky. Čelí výhružkám zabití a v bezpečí se necítí ani jejich rodiny.

Nevlídná země i úřady

Již samotná lokalita a území Dagestánu jim práci poměrně ztěžuje. Zhruba pět set otrockých továren je rozprostřeno v intenzivně hornaté a nevlídné krajině. Země je navíc ohrožována různými islámskými skupinami, které vedou ozbrojený džihád vůči Rusku, což ji vysloužilo pověst nejnebezpečnějšího místa v Evropě.

Vlastníci továren navíc zpravidla zabavují novým pracovníkům dokumenty a zbylé peníze a tím činí jejich případný útěk nemožným. I když se někomu podaří uniknout, nemá zdaleka vyhráno. Aktivisté zmiňují případ pohřešovaného vojáka, který byl po útěku z jedné takové továrny označen za zběha a odsouzen na dva roky do vězení.

Smutnou skutečností však zůstává, že i přesto, že nucená práce je v Rusku protizákonná a úřady byly několikrát upozorňovány na otrocké praktiky, a v roce 2013 dokonce Nariman Gadzhiyev, tehdejší ministr pro informace, prohlásil, že otrocká práce je častým a vážným problémem Dagestánu, regionální státní zastupitelství nenašlo žádný důkaz těchto praktik a případem se tedy dál nezabývalo.

Témata:  Rusko otroctví EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy