Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za pád letadla s Kaczyńskim mohou podle Polska Rusové

Jaroslaw Kaczyński
Jaroslaw Kaczyński
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Varšava - Polští státní zástupci dnes uvedli, že nové důkazy svědčí o tom, že pád letadla v roce 2010, při kterém zahynul polský prezident Lech Alexandr Kaczyński a dalších 95 lidí, byl úmyslně způsoben dvěma ruskými dispečery a ruským pracovníkem kontrolní věže. Rusko taková obvinění odmítá. Zprávu přinesl New York Post.

Polský státní zástupce Marek Kuczynski řekl, že není „pochyb“ o tom, že jednou z příčin havárie bylo chování těch v kontrolní věži, kteří jsou vinni tím, že „úmyslně způsobili katastrofu.“ Polští vyšetřovatelé chtějí tři Rusy vyšetřovat a uvedli, že nezveřejní žádné bližší informace o důkazech do té doby, než s nimi budou mluvit. Prokurátoři též uvedli, že po znovuotevření rakví obětí zjistili, že ve dvou případech byly pozůstatky ve špatných rakvích a v pěti rakvích byly fragmenty dalších orgánů, uvedla agentura Reuters.  

Mluvčí Kremlu, Dmitrij Sergejevič Peskov, odmítl obvinění se slovy, že „„okolnosti této tragédie byly důkladně prozkoumány, a my nemůžeme souhlasit s těmito závěry.“ Incident byl analyzován dvěma samostatnými vyšetřováními, polským a ruským. Ruské vyšetřování svádělo veškerou vinu na polskou stranu. Rusko dosud odmítalo vrátit trosky letadla zpět do Polska, s odvoláním na své vlastní pokračující vyšetřování, připomíná agentura Reuters.

Polské vyšetřování dávalo vinu za katastrofu špatnému výcviku a chybám polských pilotů, kteří se snažili přistát v mlze. Polští vyšetřovatelé též obvinili ruské dispečery letového provozu, že dávali nesprávné a zavádějící instrukce pro přistání pilotům. Nicméně, zpráva se zastavila před obviněním Rusů z úmyslného pochybení.

Podnět k novému vyšetřování incidentu dala konzervativní strana Právo a spravedlnost po vyhraných volbách v roce 2015. Předsedou strany je Jarosław Aleksander Kaczyński, bratr Lecha Kaczyńskiho, který opakovaně naznačoval, že Rusko záměrně zabilo Lecha a 95 dalších pasažérů, včetně první dámy, generálů, hlavy centrální banky a dalších vysokých úředníků. Obvinění prokurátorů zcela jistě zhorší už tak vyhrocené vztahy Polska s Ruskem a prohloubí rozdělení v polské společnosti, domnívá se agentura Reuters.

Témata:  Polsko Lech Kaczinsky Jaroslaw Kaczyński

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy