reklama

Kiska na rozdíl od Fica například obhajuje protiruské sankce a v migrační krizi se vyslovil pro pomoc uprchlíkům. Slovenský prezident také opakovaně poukázal na korupci v zemi či na neřešení palčivých kauz.

Kritiku na adresu Kisky zahájil v uplynulých týdnech Fico prohlášením, že Kiska se snaží neustále s ním vyvolávat konflikty. "Snažím se konfliktům vyhnout. Na druhé straně je mi líto, že pan prezident jde mezi studenty a na mě nadává, útočí na mě a na vládu," zopakoval dnes premiér.

S výtkami vůči hlavě státu nešetřil ani šéf sněmovny a koaliční Slovenské národní strany Andrej Danko za to, že Kiska odmítl většinu kandidátů na ústavní soudce, které mu ještě za předchozí jednobarevné Ficovy vlády navrhla sněmovna. Za "papalášství" Danko rovněž označil skutečnost, že prezident využívá státní letku k návštěvě rodiny v Popradu, který je od Bratislavy vzdálen po silnici přes 300 kilometrů.

Na návrh koaličních poslanců bude příslušný parlamentní výbor podle medií zkoumat, zda Kiska nepropagoval soukromou firmu, když během březnové návštěvy Polska poklepal základní kámen nového projektu slovenského developera HB Reavis, u kterého pracuje Kiskova dcera.

Koalice rovněž prosadila ve sněmovně usnesení, kterým parlament požádal Kisku, aby vládní letku využíval jen ke služebním cestám. Ministr vnitra Robert Kaliňák před poslanci uvedl, že hlava státu od roku 2014 uskutečnila několik stovek soukromých letů vládní letkou, což stálo téměř milion eur (27 milionů korun).

Kiska, který před zvolením hlavou státu využíval soukromé letadlo, dříve řekl, že o cestování vládní letkou ho z důvodu nízké vytíženosti těchto letadel požádal sám Kaliňák.

Někdejší slovenský prezident Rudolf Schuster při cestování ze slovenské metropole do Košic na východě země využíval například vlak. Podle odborníků ani tento způsob přepravy hlavy státu nebyl levný, protože na nádražích na trase museli být nasazeni příslušníci bezpečnostních a záchranných složek a vedle vlaku se po silnici přesouvalo také prezidentské vozidlo.