Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští akademici píší kvůli Sorosovi Orbánovi kritický dopis

George Soros
George Soros
Foto: The Washington Note

Budapešť/Praha - Parlament v Budapešti dnes schválil novelu vysokoškolského zákona, která by mohla ohrozit působení zahraničních akademiků a vědců v Maďarsku. Hrozí i zánik Středoevropské univerzity (CEU). Už se ozvaly české vzdělávací a kulturní instituce.

Obávají se zejména o fungování tamní Středoevropské univerzity, která byla založena v roce 1991 v Praze a od roku 1996 funguje v Budapešti. Jejím zakladatelem je americký miliardář maďarského původu George Soros, kritik nynější Orbánovy vlády.

Proti vládnímu návrhu zákona už v neděli demonstrovaly tisíce lidí:

"Takto diskriminační zneužívání práva je charakteristikou nedemokratických, autoritářských režimů, o kterých jsme předpokládali, že se po zkušenostech z minulého století do Evropy již nevrátí. Jednání maďarské vlády se tak řadí vedle nedávné politické a nacionalistické čistky na tureckých univerzitách a snahy ruského režimu zavřít Evropskou univerzitu v Petrohradě," uvedli zástupci českých vzdělávacích institucí v otevřeném dopise.

Jeho adresáty jsou maďarský premiér Viktor Orbán, navrhovatel novely zákona o vysokých školách Zoltán Balog a rektor Středoevropské univerzity Michael Ignatieff.

Autoři dopisu připomínají, že pro evropský přístup ke vzdělanosti je typická otevřenost, svoboda bádání a mezinárodní spolupráce. Nynější kroky Orbánovy vlády jdou podle nich proti této tradici.

Dopis podepsali zástupci tří fakult Univerzity Karlovy, děkan Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze, ředitelé pražského Ústavu mezinárodních vztahů, Knihovny Václava Havla a Filozofického ústavu Akademie věd ČR a ředitelka Asociace pro mezinárodní otázky.

Témata:  George Soros Viktor Orbán

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy