Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spravedlnost pro zabitého Čecha v Londýně? Petici už podepsaly stovky lidí

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Londýn - Na internetu vznikla petice požadující spravedlnost pro Čecha zabitého loni v Londýně a kritizující osvobozující rozsudek.

Osvobozující verdikt padl v pondělí v britské metropoli. Pachatel, který nebyl uznán vinným ani z úmyslného zabití, se bránil tím, že jednal v sebeobraně.

"(Čecha) ubil k smrti těžkým kovovým řetězem muž, který se u soudu přiznal, že se ohnal touto improvizovanou zbraní a uhodil ho," píše se v textu petice. Přes všechny důkazy "britská justice rozhodla, že za tuto nesmyslnou smrt nenese nikdo vinu," dodává text. Dnes po 9:00 SELČ bylo pod peticí podepsáno přes 1700 lidí. Autorka petice ji chce po dosažení 2500 podpisů odeslat britské ministryni vnitra.

Raymond Sculley (29) na muže podle záběrů bezpečnostní kamery zaútočil řetězem s bezpečnostním zámkem na kolo a zasadil mu několik ran do hlavy. Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vyzval v úterý britskou prokuraturu, aby využila všechny opravné prostředky k přezkoumání rozsudku. Zdůraznil, že zabitý český občan žil ve Spojeném království bezúhonně a úspěšně tam pracoval více než deset let.  Další pochyby vyvolává ta část rozsudku, v níž se praví, že muž, který násilnou smrt českého občana způsobil, jednal v sebeobraně. „Existuje úzká linie mezi nutnou obranou a trestným činem, ale musíme se ptát, zda situace byla řádně posouzena a zda o ní bylo rozhodnuto spravedlivě,“ řekl šéf české diplomacie. Pochybnost budí i to, že muž, který způsobil českému občanovi smrt, od zraněného ujel, aniž by mu zavolal pomoc.

„V souvislosti se soudním rozhodnutím jsem vyzval britskou prokuraturu, aby využila všech možných prostředků, které by umožnily se ke kauze vrátit. V této věci jsem si také předvolal britskou velvyslankyni v Praze Jan Thompsonovou. Sdělil jsem jí českou pozici k výsledku soudu a požádal ji, aby naše stanovisko tlumočila britské straně,“ uvedl Zaorálek.

Témata:  Velká Británie soudy petice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy