Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pochybení v Petrohradě? Na ochranu metra šly miliony, bezpečnostní rámy aůe hlídají penzisté

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Petrohrad/Mosva - Pondělní atentát v petrohradském metru si vyžádal 14 obětí a padesátku raněných. Spáchal je etnický Uzbek s ruským pasem, Akbaržona Džalilova. Ruská média se pozastavují nad tím, jak se mu podařilo hladce proklouznout draze pořízeným bezpečnostním systémem v petrohradské podzemní dráze.

Džalilov přijel do Petrohradu z rodného Kyrgyzstánu. Dříve se nijak neprojevoval tak, aby se dostal do hledáčku úřadů či tajných služeb, podle tisku vyšetřovatelé předpokládají, že se jej podařilo naverbovat islamistům během návštěvy v kyrgyzském městě Oš. V řadách IS podle odhadů bojuje více než tisícovka Kyrgyzů.

Kriminalisté prohledali atentátníkovo bydliště, kde však podle agentury Interfax nenašli nic podezřelého, což "vede k myšlence, že útočník patrně měl společníky, kteří mu bomby dodali".

"Systém protiteroristické ochrany petrohradského metra za stovky milionů rublů" podle deníku Kommersant selhal v případě osamělého útočníka, kterého vyrobení dvou improvizovaných bomb mohla stát jen pár tisíc rublů.

Nelze vyloučit, že vinu nese lajdáctví služby u bezpečnostních rámů u vchodů do metra. "Správně fungující detektor kovů nemohl nezaznamenat pronášení dvou hasičských přístrojů, naplněných šrouby a trhavinou. Při následné kontrole by nebylo zapotřebí ani odborníka, aby odhalil, že jde o bomby," poznamenal list.

Podle ředitele petrohradského metra Vladimira Garjugina se jen loni za pomoci detektorů podařilo odhalit na 10.000 předmětů, které je zakázáno přepravovat. Ale v metru, které denně převáží na dva miliony cestujících, nelze zajistit tak důkladné kontroly, jaké bývají na letištích.

Nicméně na vady ve fungování ochranky petrohradského metra tisk, zejména opoziční list Novaja gazeta, upozorňoval v předstihu, a to včetně skutečnosti, že bezpečnostní firma u rámů často zaměstnává neproškolené penzisty.

Témata:  Rusko terorismus teroristický útok v petrohradském metru

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy