Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rodiče atentátníka z metra přijeli do Petrohradu. Já tomu nevěřím, řekla jeho matka

Ruská policie, ilustrační fotografie
Ruská policie, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ABCNews

Petrohrad - Ruské tajné služby zatkly v Petrohradu šest přistěhovalců ze Střední Asie kvůli podezření, že verbovali své krajany do řad teroristických organizací Islámský stát a An-Nusra. Kriminalisté prohledávají bydliště podezřelých a zabavují extremistickou literaturu. Chystá se také vznesení obvinění a vzetí do vazby.

Prověřit spojení předpokládaného útočníka s přívrženci radikálních islamistů nařídil šéf federálních vyšetřovatelů Alexandr Bastrykin. "Vyšetřovatelé pečlivě prověří všechny styky a kontakty zatčených, je ale záhodno rovnou upozornit, že v tuto chvíli nemáme důkazy o tom, že by se zadržení znali s pachatelem útoku v petrohradském metru," citovala agentura Interfax z úředního komuniké.

Pondělní atentát si vyžádal 14 obětí a padesátku raněných, 12 obětí se dosud podařilo identifikovat. Útok byl podle vyšetřovatelů dílem etnického Uzbeka s ruským pasem Akbaržona Džalilova, který před sedmi lety přijel do Petrohradu z rodného Kyrgyzstánu. Dříve se nijak neprojevoval tak, aby se dostal do hledáčku úřadů či tajných služeb.

Kriminalisté prohledali atentátníkovo bydliště, kde však podle agentury Interfax nenašli nic podezřelého, což "vede k myšlence, že útočník patrně měl společníky, kteří mu bomby dodali".

Do Petrohradu dnes přiletěli z Kyrgyzstánu příbuzní předpokládaného atentátníka. "Já tomu nevěřím," prohlásila jen Džalilovova matka a dalších vyjádření se zdržela. Rodiče mají identifikovat tělo, jakož je čeká i výslechu u ruských vyšetřovatelů.

"Zatímco vyšetřovatelé zjišťují motivy, jakými se řídil dvaadvacetiletý terorista, a hledají možné spolupachatele zločinu, poslanci petrohradského sněmu požadují od vedení města, aby objasnilo použití peněz utracených na zajištění bezpečnosti v metru," napsal list Kommersant na svém webu.

Podle ředitele petrohradského metra Vladimira Garjugina se jen loni za pomoci detektorů podařilo odhalit na 10.000 předmětů, které je zakázáno přepravovat. Ale v metru, které denně převáží na dva miliony cestujících, nelze zajistit tak důkladné kontroly, jaké bývají na letištích. Podle gubernátora se denně kontroluje okolo 30.000 až 40.000 cestujících metra.

Témata:  Rusko policie Rusko teroristický útok v petrohradském metru Akbaržon Džalilov

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy