Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakušané se bouří proti premiérovi. Přivítali ho bučením a posměšky

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Vídeň – Rakouský kancléř a sociální demokrat Werner Faymann byl v neděli uvítán hlasitým bučením a posměšky. Politik vystoupil s projevem u příležitosti prvního máje před 80 tisíci lidmi.

Faymann vystoupil jen týden poté, co prožily rakouské vládní politické strany porážku v prvním kole prezidentských voleb, ve kterém výrazně zvítězil kandidát krajní pravice.

Posměky a pískání vykolejilo Faymanna ve chvíli, kdy se snažil bránit kroky vládnoucí koalice týkající se migrační krize a rostoucí nezaměstnanosti, uvedla rakouská verze serveru The Local.

Zdroj: YouTube

Lidé v davu shromážděném před radnicí zvedali cedule s nápisy jako „Faymann do důchodu, ihned odstupte!" Politik se pokoušel zvýšit hlas a překřičet dav, příznivce sociálně demokratické strany a odbory, aby zvolili „sjednocenou cestu pro férové a společensky rovné Rakousko". Po několika minutách projevu byl definitivně vypískán.

Koalice složená z Faymannovy sociální demokracie (SPÖ) a konzervativní lidové strany (ÖVP), byla tvrdě poražena krajně pravicovou Stranou svobody, jejíž kandidát na prezidentský úřad Norbert Hofer vyhrál minulý víkend první kolo prezidentských voleb.

Kandidáti dvou hlavních stran, které řídí Rakousko od konce druhé světové války, se nedokázali dostat ani do druhého kola prezidentské volby, která se uskuteční 22. května. Svobodní (FPÖ) rovněž podle všeho získají dobrou pozici při celostátních volbách v roce 2018, volební průzkumy veřejného mínění straně připisují až 30 procent..

Několik regionálních šéfů strany už v posledních dnech rovněž požadovalo Faymannovu rezignaci - tyto hlasy ale byly až dosud odmítány.

Do Rakouska přišlo jen v roce 2015 asi 90,000 žadatelů o azyl, což je druhý nejvyšší počet v přepočtu na jednoho obyvatele. V reakci na to vláda vybudovala hraniční ploty a zavedla tvrdá omezení týkající se žadatelů o azyl.

To však neuklidnilo rostoucí nespokojenost mezi regionálními lídry Rakouska, kteří tvrdí, že jejich státy nejsou schopny nést břemeno mnoha nově příchozích. Kromě toho se Rakousko potýká s rostoucí nezaměstnaností, která zde byla donedávna nejnižší ze všech zemí Evropské unie.

Témata:  Rakousko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy