reklama

"Jeho jméno nebylo na seznamu extremistů v databázi tajných služeb," řekl agentuře TASS zdroj tajné služby. Džalilov podle něj nikdy nebyl zadržen za žádný přestupek. "Jakmile se stal ruským občanem, nebyly s ním žádné problémy. Občanství dostal legální cestou," sdělil zdroj.

"Podle předběžných informací mohl být napojený na syrské radikály. Zjišťujeme, zda nebyl v Sýrii a nezúčastnil se tam bojů," citovala svého informátora agentura TASS.

Džalilov se podle kyrgyzské tajné služby narodil v roce 1995 v kyrgyzském městě Oš a v šestnácti letech se přestěhoval do Ruska. Ruské občanství si převzal na konzulátu v Oši, když mu bylo 16 let. Jeho otec byl rovněž ruským občanem. Pak se Džalilov natrvalo přestěhoval do Ruska. Podle kyrgyzského ministerstva zahraničí byl etnickým Uzbekem a nikdy nezískal kyrgyzský pas.

V části středoasijského hustě osídleného Ferganského údolí, která patří Kyrgyzstánu, žije silná uzbecká menšina, k níž se Džalilovova rodina hlásí. Ferganské údolí je podle znalců místního prostředí centrem středoasijských islámských radikálů. Stovky místních muslimů se prý vydaly do Sýrie a Iráku bojovat v jednotkách Islámského státu. Právě z Ferganského údolí podle turecké policie pocházel atentátník, který koncem loňského roku v Istanbulu zabil 39 lidí.