Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenští poslanci za Kotlebovu stranu ve sněmovně uráželi islám, dostali pokutu

islám
islám
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovenský parlament dnes odhlasoval pokutu shodně 1000 eur (27.000 Kč) dvěma poslancům krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS). Je to trest za hanlivé výroky, které ve sněmovně pronesli na adresu islámu. Pokuta odpovídá zhruba polovině základního platu zákonodárců.

Poslanci LSNS Stanislav Mizík a Milan Mazurek čelili disciplinárnímu řízení za to, že se loni během jednání sněmovny vulgárně vyjadřovali kromě jiného i k islámu. Mizík označil islám za satansko-pedofilní dílo ďábla, Mazurek ho zase přirovnal k odpornému a nelidskému politickému systému.

Místo omluvy, ke které je dříve vybídl příslušný výbor slovenského parlamentu, oba poslanci v jednacím sálu sněmovny v únoru opět slovně útočili na islám.

LSNS pod vedením předsedy Banskobystrického kraje Mariana Kotleby překvapivě uspěla v loňských parlamentních volbách, ve kterých získala osm procent hlasů a ve 150členné sněmovně obsadila 14 křesel. Strana se netají sympatiemi k válečnému slovenskému státu, který byl spojencem nacistického Německa. LSNS se také vymezila vůči Romům a rovněž sbírá podpisy za vypsání referenda o vystoupení Slovenska z EU a NATO.

Témata:  Slovensko Islám

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy