Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Speciální komando zasahovalo v Petrohradu, zadrželo tři komplice atentátníka z metra

výbuch v petrohradském metu (3.4.2017)
výbuch v petrohradském metu (3.4.2017)
Foto: Reprofoto

Petrohrad - Ruští vyšetřovatelé zadrželi možné společníky atentátníka z metra. Byli dopadeni v obytném domě v Petrohradu, kde dnes úřady ohlásily nález nastražené nálože.

Pondělní exploze podomácku vyrobené bomby ve vagonu petrohradské metra usmrtila 14 lidí. Od té doby kriminalisté pátrají po možných společnících předpokládaného pachatele atentátu, identifikovaného podle hlavy. Tu odtrhl výbuch.

Speciální komando podniklo operaci brzy ráno a z jednoho z bytů odvedlo v poutech trojici přistěhovalců ze Střední Asie. V bytě se podle zdroje Interfaxu našly součásti výbušného zařízení, odpovídající bombě odpálené v metru. "Zatčeni byli tři lidé, nyní se prověřují jejich styky s (Akbaržonem) Džalilovem," řekl nejmenovaný policista. 

"Okolo šesté jsem uslyšela hluk na chodbě. Vykoukla jsem ven kukátkem ve dveřích a uviděla, že ze sousedního bytu odvádějí lidi, kteří tam žili. A pak, okolo osmé ráno, náš dům nechali vyklidit," vylíčila jedna obyvatelka domu.

"Výbušné zařízení jsme našli a zneškodnili," řekl náčelník místního úřadu v jedné z petrohradských čtvrtí Konstantin Serov.

"Bylo vypátráno několik občanů středoasijských republik, kteří byli v kontaktu s Džalilovem. Během prohlídky bytu, kde tyto osoby žily, se našly předměty důležité pro vyšetřování. Byly zabaveny a předány k prozkoumání," uvedla mluvčí vyšetřovatelů Světlana Petrenková.

Témata:  Rusko bomby teroristický útok v petrohradském metru

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy