Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Norsko postaví první námořní tunel na světě

Vlajka Norska
Vlajka Norska
Foto: Pixabay

Oslo - Norsko schválilo stavbu prvního námořního tunelu na světě. Oznámil to dnes norský ministr dopravy.

Trasa dlouhá 1700 metrů povede vnitřkem skalnatého poloostrova Stad. Tunel, jímž budou moci proplouvat výletní i nákladní lodě, by měl být zprovozněn v roce 2023.

"Jsme rádi, že se plán na lodní tunel konečně zhmotní," uvedl norský ministr dopravy Ketil Solvik-Olsen. Dodal, že doba cesty se mezi norskými městy v oblasti podstatně sníží. Na projekt se dlouho nedostávaly finance.

Cena tunelu se odhaduje na 2,7 miliard norských korun (7,83 miliard korun) a práce na něm budou trvat tři až čtyři roky. S jejich zahájením se počítá nejdříve v roce 2019. Inženýři budou muset odstřelit odhadem osm milionů tun horniny.

Severní moře bývá v okolí poloostrova Stad často rozbouřené a nemálo lodí musí před vyplutím na volné moře čekat, než se utiší. Věděli to už Vikingové, a třebaže to byli výborní mořeplavci, své lodě raději v těch místech přepravovali z jednoho fjordu do druhého po souši.

Témata:  Norsko tunel

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy