Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpovo floridské sídlo stojí Američany miliony dolarů

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Palm Beach (USA) - S dnešní návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve Spojených státech se do pozornosti amerických médií dostalo floridské sídlo Donalda Trumpa. Každý jeho pobyt v něm vyjde Američany na miliony dolarů, nehledě na to, že kritici v nich vidí propagaci elitního klubu, který tam Trump provozuje.

Trump podle televize MSNBC strávil v rozlehlém přímořském sídle přezdívaném "zimní Bílý dům" nejméně šest víkendů během dvou a půl měsíce od nástupu do funkce. Mimo jiné tam hostil japonského premiéra Šinzóa Abeho nebo tam řešil zásadní otázky s klíčovými ministry.

Zatímco Trumpův mluvčí Sean Spicer výlety hlavy státu na Floridu před kritickými dotazy novinářů hájí s tím, že uvolněná atmosféra honosného sídla ve španělském stylu s golfovým greenem může setkáním se zahraničními státníky dodat pozitivní rozměr, kritici v nich vidí snahu zviditelnit Trumpův klub. Ten má podle médií asi 500 členů, jejichž identitu úzkostlivě tají; vstupní poplatek pro nové členy se po vyhraných prezidentských volbách zdvojnásobil na 200.000 dolarů (téměř pět milionů Kč).

Kritika však nemíří pouze na možný střet zájmů (který Trump odmítá s tvrzením, že správu svého majetku svěřil po nástupu do funkce fondu), ale i na finanční zátěž pro americké daňové poplatníky. Podle odhadů kongresového orgánu pro kontrolu vládních výdajů stojí každá Trumpova cesta do floridského sídla federální pokladnu či místní rozpočet až tři miliony dolarů (skoro 75 milionů Kč). Do toho se počítají nejen výdaje za cestu, ale například i platy místních policistů a dalších pracovníků, kteří musejí ve dnech Trumpova pobytu zajišťovat bezpečnost prezidentské návštěvy.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy