Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin: Americký úder v Sýrii je agresí vůči svrchovanému státu a porušením mezinárodního práva

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Damašek/Moskva - Libanonská televize dnes oznámila, že syrská armáda stačila před americkým útokem na základnu nedaleko Homsu evakuovat většinu svých letadel. Ruský prezident Vladimir Putin označil americký zásah v Sýrii za "agresi proti svrchovanému státu a za porušení mezinárodního práva pod smyšlenou záminkou".

Spojené státy dnes zaútočily na leteckou základnu Šajrát, která leží asi 20 kilometrů jihovýchodně od města Homs. Podle USA právě z této základny startovala vládní letadla, které podle Washingtonu v úterý zaútočila toxickým plynem na město Chán Šajchún v provincii Idlib.

Guvernér Homsu libanonské televizi řekl, že při náletech USA na základnu zemřelo pět lidí a sedm dalších bylo zraněno. Guvernér útok odsoudil s tím, že základna poskytovala leteckou podporu operacím proti organizaci Islámský stát (IS). Její zničení tak podle něj nyní poslouží zájmům "teroristických skupin".

"Můžeme potvrdit smrt čtyř vojáků včetně jednoho brigádního generála letectva. Letiště je téměř úplně zničené: asfalt, palivový sklad i budova protivzdušné obrany byly rozprášeny," uvedl k americkému náletu ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Syrská státní televize americký útok na svou základnu potvrdila. Označila jej za "americkou agresi". "Syrská armáda nedisponuje zásobami chemických zbraní," zdůraznil dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov a připomněl, že zničení všech syrských chemických zbraní potvrdila Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). "Naprosté ignorování faktů o použití chemických zbraní teroristy podle Putinova názoru jen podstatně zhoršuje situaci," dodal.

Rusko považuje obvinění Damašku z použití chemických zbraní za dosud neprokázaná. Podle ruského ministerstva obrany se plyn do ovzduší rozšířil, když syrské letouny rozbombardovaly sklad zbraní povstalců, bojujících proti vládě v Damašku.

Témata:  Vladimír Putin ruské angažmá v Sýrii Libanon útok USA na Sýrii

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy