Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Seznam smrti: Tisíce jmen a adres, na které by měl IS zaútočit

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Washington - Skupina hackerů podporujících známou teroristickou skupinu Islámský stát zveřejnila seznam obsahující tisíce jmen a adres občanů především Spojených států a Velké Británie. Právě na tyto cíle by se podle hackerů měli zaměřit osamělí vlci připravení k útoku.

Seznam čítající 8786 jmen zveřejnila skupina hackerů napojených na IS, která si říká United Cyber Caliphate (UCC). Informovala o tom skupina SITE, která se věnuje monitorováním činnosti teroristů.

Spolu se seznamem bylo zveřejněno asi šestiminutové video, které obsahuje výhrůžky mířené přímo na prezidenta USA Donalda Trumpa. „Zabijte je kdekoliv, kde je potkáte,“ nařizují džihádisté svým věrným na Západě.

Tato fráze a podobné pokyny se na sociálních sítích objevují poměrně běžně, Islámská stát se tímto způsobem snaží podněcovat své příznivce, aby z vlastní iniciativy prováděli útoky.

UCC Release Video Message Threating U.S. with “Kill List” of Over 8,000 Names and Addresses https://t.co/VWXAJYZ9Tv pic.twitter.com/OGPXhiVpXO

— SITE Cyber Security (@SITE_CYBER) 3. dubna 2017

„Máme zprávu pro lidi v USA a co je nejdůležitější - pro vašeho prezidenta Trumpa,“ říká skupina. „Vězte, že proti vám budeme i nadále vést válku. Vězte, že vaše protiútoky nás jen posílí. UCC zahájí nový krok ve válce proti vám,“ dodali hackeři.

Dne 16. března skupina UCC zveřejnila video, ve kterém říká, že její vůdce Osed Agha byl zabit při americkém náletu. Hackeři slibovali odplatu za jeho zabití. Skupina slíbila, že „bude pokračovat ve své práci“. Pak se v záběru objevila hořící americká vlajka.

V červenci 2016 skupina hackerů vydala další seznam cílů. Podle SITE seznam obsahoval 1,700 jmen jednotlivců včetně zástupců křesťanských kostelů a židovských synagog ve Spojených státech. FBI v minulosti uvedla, že navázala kontakt s těch, kteří jsou na těchto seznamech. Šlo prý o rutinní proceduru „s cílem přesvědčit potenciální oběti, že mohou být v ohrožení.“

Témata:  Islámský stát hackeři USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy