Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polská opozice neuspěla, vláda hlasování o nedůvěře ustála

Polský parlament
Polský parlament
Foto: pis.org.pl

Varšava - Polské opozici se dnes nepodařilo sesadit konzervativní vládu premiérky Beaty Szydlové. Pro návrh zvedlo ruku 174 poslanců, proti se naopak vyslovilo 238 zákonodárců.

Opozice obvinila vládu, že směřuje k diktatuře a že provádí "bolševickou centralizaci". "Systematicky likvidujete vazby, které máme se Západem. Ani se nepokoušíte skrýt své protizápadní fóbie," řekl předseda hlavní opoziční strany Občanská platforma (PO) Grzegorz Schetyna.

Předseda vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński prohlásil, že z nastoupené cesty neustoupí. Szydlová využila parlamentní rozpravu k vyjmenování toho, co označila za vládní úspěchy.

Poslanci vládní většiny provázeli vystoupení vůdce opozice posměšky. "I slepice kvůli nám nenesou vejce!" vykřikla jedna z poslankyň do Schetynova výčtu, co všechno vláda pokazila.

Pokus odvolat kabinet měl podle opozičních předáků posloužit i k odhalení chyb vládní politiky, kterou prý ve skutečnosti neurčuje Szydlová, ale Kaczyński, jenž ale nezastává žádnou ústavní funkci.

Témata:  Polsko Beata Szydlová Jaroslaw Kaczyński

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy