Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uvalte sankce na Rusko kvůli chemickému útoku v Sýrii, zní z USA

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Bývalý demokratický ministr obrany Ashton Carter vyzval prezidenta Donalda Trumpa, aby přijal nové protiruské sankce v reakci na chemický útok v Sýrii, který Washington připisuje Moskvou podporovanému režimu Bašára Asada. A v tomto nápadu jej podporují i vlivní republikáni.

Předseda republikánů v americkém Senátu Mitch McConnell dnes novinářům řekl, že je pro přijetí dalších postihů proti Rusku, pokud se pro něj v Kongresu najde silná podpora obou politických stran.

Trump před nástupem do funkce zvažoval, že by v rámci zlepšení vztahů obou zemí mohl Washington postihy zmírnit. Nyní však čelí tlaku, aby kvůli Sýrii naopak přitvrdil. Sám Bílý dům se k otázce možných sankcí dosud nevyjádřil.

V reakci na úterní chemický útok už o zpřísnění sankcí mluvili také další republikánští politici, ale i zástupci demokratů. Bývalý ministr obrany Ashton Carter přímo vyzval Trumpa, aby přijal další sankce.

„Rusové za to nesou odpovědnost a neudělali to, co říkali," prohlásil v rozhovoru s televizí CBS někdejší šéf Pentagonu, který svou funkci vykonával ještě loni za prezidenta Baracka Obamy. Připomněl, že Rusko v průběhu Obamovy vlády slibovalo, že zajistí postupné předání moci v Sýrii, aby bylo možné nahradit Asada, jak požaduje opozice.

Spojené státy uplatňují vůči ruským představitelům a firmám řadu opatření kvůli ruské anexi Krymu a vojenským akcím na východě Ukrajiny.

Témata:  USA Ashton Carter Rusko plynový útok v syrském Idlibu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy