Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalifornie po pětiletém suchu odvolala stav nouze

Sucho, ilustrační fotografie
Sucho, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Los Angeles - Guvernér Kalifornie Jerry Brown v pátek odvolal stav nouze vyhlášený kvůli pět let trvajícímu suchu. Varoval přitom, že další období s nedostatkem srážek může být blízko.

"Stav nouze vyvolaný suchem je za námi, ale další sucho se může blížit," uvedl Brown podle portálu deníku Los Angeles Times. "Šetření vodou musí zůstat součástí života," dodal.

Za pět let, kdy nejlidnatější stát USA zažíval sucho, utrpělo místní zemědělství i příroda, odhadem uhynulo na 100 milionů stromů, uvedla agentura DPA.

Nicméně LA Times připomínají, že díky vysokým cenám ořechů a mléčných výrobků zaznamenalo kalifornské zemědělství, kde se spotřebuje nejvíce vody, v letech 2012, 2013 a 2014 rekordní příjmy.

Lidé museli kvůli suchu změnit svoje návyky: začali si dávat kratší sprchy, splachovat toalety menším množstvím vody nebo se museli naučit obejít bez dříve naprosto běžné sklenice vody zdarma v restauracích.

Témata:  USA počasí sucho

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy