Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Majitel kamionu z berlínského útoku chce po vládě odškodnění

Útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016)
Útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016)
Foto: Reprofoto DailyMail

Berlín - Majitel polské dopravní společnosti vlastnící kamion, kterým loni v prosinci terorista Anis Amri najel do davu návštěvníků vánočního trhu v Berlíně, chce od německé vlády odškodnění.

Informuje o tom dnes list Passauer Neue Presse. Ariel Žurawski si postěžoval, že trvalo dlouho, než dostal nákladní auto zpět. "Spolková vláda nese zodpovědnost za útok. Doufám, že mi vynahradí všechny škody, které mi vznikly," řekl Žurawski.

Nový kamion atentátník Anis Amri ukradl loni 19. prosince. Polského řidiče zastřelil a s autem najel do vánočního trhu na náměstí Breitscheidplatz. Jedenáct lidí, včetně jedné Češky, přišlo o život a desítky dalších utrpěly zranění.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU) je přesvědčen, že teroristu Anise Amriho bylo možné zatknout ještě před útokem v Berlíně. Tunisan tam krátce před Vánoci najel kamionem do lidí na trhu, zahynulo 12 osob.

Německé úřady už před útokem sice Amriho považovaly za potenciálně nebezpečného, nakonec ale kvůli nedostatku důkazů sledování zastavily. Vrátit ho zpět do Tuniska se jim také nepodařilo.

Možná pochybení bezpečnostních složek a politiků zkoumá vyšetřovací komise v Severním Porýní-Vestfálsku, kde se Amri vedle Berlína nejčastěji zdržoval.

Témata:  Německo nákladní doprava teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.