reklama

Ukázala to anketa agentury Kantar Sofres OnePoint pro televizi LCI, deník Le Figaro a rozhlasovou stanici RTL. Mélenchon by podle ní získal 18 procent hlasů a Fillon o jeden procentní bod méně.

Hlavními favority prvního kola voleb, které se bude konat 23. dubna, zůstávají nezávislý centrista Emmanuel Macron a vůdkyně krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penová. Podle sondáže by oba získali shodně 24 procent hlasů.

Pětašedesátiletý politický veterán a antiglobalista Mélenchon má podporu komunistů a zemi chce vyvázat z EU, NATO a mezinárodních obchodních smluv. Jeho preference rostou od úterní televizní debaty 11 uchazečů o úřad francouzského prezidenta. "Prezidentské klání se změnilo v souboj čtyř," komentoval to dnes deník Le Figaro.

Mélenchonovi se podle něj podařilo přesvědčit část voličů Socialistické strany (PS), kterým se nelíbilo, jak zemi v uplynulých pěti letech vedl socialistický prezident François Hollande. Kandidát PS Benoît Hamon se těší podle průzkumu Kantar Sofres OnePoint podpoře pouhých devíti procent voličů.