Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Desetitisíce lidí protestovaly v Budapešti proti zákonu o školách

Maďarsko
Maďarsko
Foto: Pixabay

Budapešť - V centru Budapešti dnes protestovaly desetitisíce lidí proti zákonu, který omezuje působení zahraničních škol v zemi.

Podle kritiků vlády je namířený proti Středoevropské univerzitě (CEU), založenou americkým miliardářem maďarského původu Georgem Sorosem, který po celém světě financuje řadu vlivných nevládních organizací. V sobotu na podporu CEU v Praze před maďarským velvyslanectvím demonstrovala asi stovka lidí.

Parlament zákon schválil v úterý a do pondělí jej musí podepsat prezident János Áder. Protestující vyzývali prezidenta, aby zákon vetoval a předložil jej k posouzení ústavnímu soudu. Proti zákonu protestovalo americké ministerstvo zahraničí i německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Budapešť ale namítá, že změny směřují pouze k tomu, aby všechny univerzity dodržovaly platná pravidla.

Novela obsahuje některé nové požadavky, například povinnost mít univerzitní areál i v zemi svého původu. Zákon dále nově stanoví, že zahraniční univerzity mohou v Maďarsku udělovat tituly pouze v případě, že vlády Maďarska a příslušné země - v případě CEU tedy USA - podepíšou během půl roku od nabytí platnosti zákona odpovídající dohodu. Premiér Viktor Orbán ujistil, že je ochoten jednat s USA o budoucnosti CEU.

Témata:  demonstrace v Maďarsku Maďarsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy