Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyhraje Cruz nebo Trump? Důležité primárky v Indianě jsou za rohem

Cruz, Ted (kandidát na prezidenta USA)
Cruz, Ted (kandidát na prezidenta USA)
Foto: Gage Skidmore

Washington - V americkém státě státě Indiana budou voliči v úterý rozdělovat své delegáty celostátní nominační konference. Jde o velice důležité primárky, které rozhodnou o dalším vývoji v republikánském táboře.

Vítězství Donald Trumpa by podle analytiků uštědřilo tvrdou ránu nadějím jeho soupeře, zatímco solidní výsledek Teda Cruze by posílil vyhlídky na pozastavení Trumpova postupu.

Vítězstvím v pěti státech na východě USA se Trump minulý týden výrazně přiblížil šanci získat absolutní většinu 1237 delegátů, která by mu zajistila automatickou nominaci do boje o Bílý dům.

Průzkumy veřejného mínění Cruzovi moc šancí nedávají. Trump by podle nich v Indianě měl získat kolem 45 procent hlasů, zatímco Cruz zhruba 33. Třetí republikánský kandidát John Kasich má šanci na 15 procent hlasů.

Cruz ale neztrácí naději, že v Indianě uspěje. "Celý ten dlouhý, divoký zápas teď kulminuje a celá země se dívá na Indianu," řekl texaský senátor na mítinku ve městě Osceola.

Newyorský miliardář se nyní již soustřeďuje víc na demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou. Trump dal dnes najevo, že se znovu zaměří na obvinění, že Clintonová se snaží hrát "ženskou" kartou.

Témata:  Donald Trump Ted Cruz USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy