Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarský prezident podepsal kontroverzní zákon proti Sorosově škole

George Soros
George Soros
Foto: The Washington Note

Budapešť - Kontroverzní novelu zákona omezující působení zahraničních vzdělávacích institucí v Maďarsku dnes svým podpisem stvrdil prezident János Áder. Parlament schválil nový zákon minulý týden v úterý poměrem 123 ku 38 hlasům. Tisíce demonstrantů, kteří týž den večer na obranu CEU vytvořily kolem školy lidský řetěz, žádaly prezidenta Ádera, aby zákon vetoval.

Podle kritiků je norma namířena proti Středoevropské univerzitě (CEU), kterou v roce 1991 založil americký miliardář maďarského původu George Soros, kritik nynější maďarské vlády Viktora Orbána. Áder podle prohlášení své kanceláře soudí, že nový zákon neporušuje ústavu či akademické svobody. Podle CEU je zákon v rozporu s maďarskou ústavou.

Středoevropská univerzita byla v roce 1991 založena v Praze, v Maďarsku působí od roku 1996. Na CEU nyní studuje kolem 1400 studentů.

Ve středu se situací na své schůzi bude zabývat také Evropská komise. Novinářům to dnes řekla eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová. Komisaři podle ní budou mluvit nejen o zákonu omezujícím působení zahraničních škol v zemi, ale také obecněji o stavu právního státu v Maďarsku.

Už v neděli proti zákonu demonstrovaly tisíce maďarských a zahraničních studentů, profesorů a dalších lidí. Novelu kritizovalo i americké ministerstvo zahraničí a německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Budapešť oponuje, že změny směřují pouze k tomu, aby všechny univerzity dodržovaly platná pravidla.

Novela obsahuje některé nové požadavky, například povinnost mít univerzitní areál i v zemi svého původu. Zákon dále nově stanoví, že zahraniční univerzity mohou v Maďarsku udělovat tituly pouze v případě, že vlády Maďarska a příslušné země - v případě CEU tedy USA - podepíšou během půl roku od nabytí platnosti zákona odpovídající dohodu. Orbán minulé pondělí ujistil, že je ochoten jednat s USA o budoucnosti CEU, která má čas do února příštího roku, aby se nové úpravě přizpůsobila.

Premiér je otevřeným kritikem liberálních občanských organizací, které založil Soros. Opakovaně také Sorose obviňuje, že chce prostřednictvím finanční podpory některých organizací tajně ovlivňovat maďarskou politiku. CEU podle něj porušovala předpisy při udělování diplomů, škola to popírá. Orbán přitom sám v minulosti pobíral od Sorose stipendium.

Podporu CEU vyjádřili maďarští vědci a výukové organizace, a také více než 500 předních mezinárodních akademických pracovníků, včetně 17 laureátů Nobelovy ceny. Proti novele se v otevřeném dopise adresovaném Orbánovi vyslovili i zástupci českých vzdělávacích a kulturních institucí.

Témata:  Maďarsko George Soros János Áder

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy