Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výročí tragédie ve Smolensku: Polsko je po sedmi letech rozdělené, komentátoři kritizují Kazcyńského

Polská vlajka
Polská vlajka
Foto: Pixabay

Varšava – Od letecké katastrofy u ruského Smolensku, kde při havárii vládního letounu zahynul prezident Lech Kaczyński a dalších 95 lidí, uplynulo sedm let. Polští vládní i opoziční politici si v pondělí toto výročí připomněli na pietní akcích.

Vzpomínkové akce vyvrcholily večerní mší ve varšavské katedrále a následným průvodem k prezidentskému paláci. Očekávalo se, že opozice zorganizuje protidemonstrace, ačkoli je úřady nepovolily.

Podle nové vyšetřovací komise pád letounu nejpravděpodobněji zavinil výbuch termobarické nálože. To šéf předchozí vyšetřovací komise Maciej Lasek vzápětí zavrhl. Upozornil také, že žádný z členů nové komise nikdy neměl co do činění s vyšetřováním leteckých nehod. Letečtí experti podle televize TVN 24 hovoří o díle nové komise jako o "sci-fi" a vytýkají ji, že opomíjí fakta.

Jaroslaw Kaczyński spolu s premiérkou Beatou Szydlovou položil věnce u památníku před prezidentským palácem přesně v 08:41, což je čas tragického pádu letadla. Prezident Andrzej Duda s dcerou zesnulé hlavy státu Martou Kaczyńskou navštívili hrob jejího otce na krakovském hradě Wawel. Většina předních vládních a opozičních politiků se rovněž vypravila na varšavský vojenský hřbitov Powonzki, kde uctili památku dalších obětí.

Kazcyńskému komentátoři vyčítají, že ve svém projevu k výročí opět dělil Poláky na lepší a horší. „Došlo k tragédii, při které jsme měli do činění na jedné straně s bolestí velké, troufnu si říci, té lepší části národa, ale také s explozí zla," prohlásil. Právě šéf vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Kaczyński, který je považován za hlavního hybatele vládní politiky, v posledních týdnech opět se svými nejbližšími politickými spojenci rozvířil debatu o příčinách havárie.

Loni Kaczyński nařídil nové vyšetření okolností katastrofy a ministr obrany Antoni Maczierewicz letos podal trestní oznámení na expremiéra Donalda Tuska, který podle něho zradil Polsko a uzavřel dohodu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, jemuž vedení konzervativců rovněž připisuje část viny za pád vládního speciálu. Hodně příznivců nynější vlády věří, že katastrofa byla výsledkem atentátu a polsko-ruského spiknutí.

Opozice i Moskva jakýkoli svůj podíl na nehodě odmítají a polští opoziční liberálové Kaczyńskému vyčítají, že šířením konspiračních teorií rozděluje národ. Některá liberální média dnes zveřejnila střihové video z Kaczyńského projevů věnovaných v průběhu let smolenské tragédii, kdy předseda PiS téměř pokaždé zdůrazňuje, že "jsme blízko pravdě".

Vyšetřování přitom žádnou vinu vlády či Moskvy neukázalo. „Příčinu pádu dosud neznáme. Víme, co se stalo, máme lepší povědomí o tom, jak šly události za sebou, ale zatím s jistotou nemůžeme říci, co katastrofu zavinilo. Budeme pokračovat ve vyšetřování," řekl dnes televizi TVP Info předseda vládní vyšetřovací komise Waclaw Berczyński.

Vyšetřování v Rusku nehodu přisoudilo chybám pilotů polského letounu, kteří se pokoušeli o přistání za husté mlhy. Podle polské strany část viny nesli i ruští dispečeři ze smolenského letiště. Polská prokuratura začátkem dubna obvinila dva ruské letecké dispečery a dalšího člověka z řídící věže smolenského letiště, že katastrofu způsobili úmyslně.

Témata:  Polsko Jaroslaw Kaczyński Lech Kaczinsky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy