Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Metropole Michiganu se vzdala statusu azylového města. Vstřícnost k migrantům trvala jen týden

USA
USA
Foto: Pixabay

Lasing - Metropole amerického státu Michigan patří k prvním v USA, kdo se vzdal statusu azylové město. Tento termín se používá pro města, pokud vstřícně přistupují k přistěhovalcům, kteří v zemi pobývají nelegálně.

Za azylové město se Lansing prohlásil před týdnem, kdy s tím městská rada vyslovila jednomyslný souhlas. Ve středu ale rada deklaraci posoudila znovu a poměrem hlasů pět ku dvěma azylový přístup odvolala. Radní Judi Clarková vysvětlila, že důvodem je sporné slovo "azylový", ne městská politika. Zmíněný termín, jak AP poznamenala, nemá žádnou zákonnou definici a navíc je různě uplatňován.

Portál mlive.com uvedl, že radní, kteří nyní hlasovali pro odvolání azylového přístupu, se obávali negativních dopadů na městský rozpočet a také toho, že by užívání termínu azylový vyvolávalo nereálné naděje, které Lansing nemůže přistěhovalcům poskytnout.

O azylových městech, univerzitách či státech se v USA hovoří tehdy, pokud vstřícně přistupují k přistěhovalcům, kteří v zemi pobývají nelegálně. Nejčastěji se jedná o to, že úřady či instituce nijak nepátrají v minulosti dotčených migrantů.

Federální vláda včetně prezidenta Donalda Trumpa takové chování kritizuje a tvrdí, že porušuje federální zákon o přistěhovalectví, který předpokládá součinnost federálních úřadů a místní správy.

Témata:  USA přistěhovalectví Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy