Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británii čeká velký test před referendem o setrvání v EU

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Londýn - Velkou Británii čeká referendum o setrvání země v EU až 23. června, prvním velkým testem nálady ve společnosti budou čtvrteční regionální a místní volby. V nich půjde o hodně především labouristům.

Volit se budou poslanci parlamentů Skotska, Walesu a Severního Irska. Anglie obdobné zákonodárné shromáždění nemá, ale budou zde místní volby, které vyberou místní a městské zastupitele. Stejně tak se budou volit starostové několika velkých měst, včetně Londýna.

Konzervativní premiér David Cameron není pod přílišným tlakem, což neplatí o labouristovi Jeremy Corbynovi, protože jeho straně hrozí, že ve volbách naopak ztratí. Podle průzkumů zaostávají v celostátních průzkumech za konzervativci asi o pět procent, což by se podle odhadu listu The Daily Telegraph mohlo v Anglii promítnout ve ztrátě asi 150 místních zastupitelů.

Pokud se podobné prognózy naplní, pro Corbyna, který byl zvolen do čela labouristů loni v září, to bude citelné oslabení.

Nadějné vyhlídky nemají labouristé ani ve své kdysi tradiční baště ve Skotsku. Všechny prognózy se shodují, že vítězství zde zopakuje Skotská národní strana (SNP), která si zachová ve skotském parlamentu většinu. Některé průzkumy dokonce ukazují, že by labouristy ve Skotsku mohli předstihnout konzervativci, kteří zde od časů někdejší premiérky Margaret Thatcherové měli jen mizivý vliv.

Jedinou předpokládanou dobrou zprávou jsou pro labouristy volby starosty Londýna, kde je favoritem jejich kandidát Sadiq Khan.

Triumf SNP by mohl oživit spekulace o dalším referendu o skotské nezávislosti. Ty by přestaly být spekulacemi, pokud by referendum o setrvání Británie v EU skončilo 23. června vítězstvím stoupenců takzvaného brexitu - tedy odchodu z unie. Vedení SNP již dalo najevo, že pokud v referendu zvítězí brexit a Skotsko bude hlasovat pro setrvání v EU, bude Edinburgh usilovat o další referendum o skotské samostatnosti.

Vedoucí představitelé Walesu, Skotska a Severního Irska začátkem roku vyzvali Camerona, aby vypsal referendum o EU na pozdější datum, aby se obě kampaně nepřekrývaly. "Cameron ale trval na svém a jedním z důsledků může být, že to poškodí tábor zastánců členství v EU..., protože lidé se budou soustředit na jiné věci," řekl politolog Roger Scully.

Témata:  Velká Británie Jeremy Corbyn Skotsko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy