Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělé dnes z moře zachránili 73 severoafrických migrantů

Itálie zachraňuje uprchlíky
Itálie zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Madrid - Afričtí migranti stále častěji míří přes Středozemní moře do Španělska. Tamní pobřežní stráž v noci na dnešek zachránila 26 osob z potápějícího se člunu. Při jiných čtyřech akcích bylo během uplynulých 24 hodin zachráněno dalších 47 osob.

Záchranná akce proběhla v noci na dnešek asi 25 kilometrů jihozápadně od přímořského městečka Barbate v Gibraltarském průlivu. Na palubě ztroskotaného plavidla bylo 20 mužů a šest žen, včetně jedné těhotné. Všechny osoby vytažené v brzkých ranních hodinách na palubu španělské lodě Salvamar Gadir jsou severoafrického původu.

Lodě španělské policie u ostrova Mallorca dále ve čtvrtek a dnes zachytily dvě plavidla migrantů, obě se 14 pasažéry, zatímco bezpečnostní složky města Cartagena dnes zachránily dohromady 19 osob ze dvou člunů. Podle španělských úřadů jsou všechny zadržené osoby zdravotně v pořádku.

Španělští záchranáři zasahovali i ve středu, když zachránili u svých břehů 29 lidí. Tři osoby včetně desetileté holčičky však pokus o překonání Středozemního moře nepřežily. Téměř stovka afrických migrantů pak zřejmě zahynula ve čtvrtek u pobřeží Libye, když se tamní pobřežní stráži podařilo zachránit zbylých 23 po havárii nafukovacího člunu.

Právě z Libye směrem k evropským a hlavně italským břehům se v poslední době uprchlíci vydávají nejčastěji. Podle odhadů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) už letos do Itálie dorazilo 26.989 migrantů, zatímco do Španělska pouze 1510.

Témata:  Španělsko uprchlíci EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy