Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severokorejci oslavují 105. výročí narození Kim Ir-sena, pochlubili se střelami odpalovanými z ponorky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.boston.com

Pchjongjang - Severní Korea dnes slaví 105. výročí narození zakladatele komunistického režimu Kim Ir-sena a na veřejnosti se ukázal i jeho vnuk Kim Čong-un, současný vůdce KLDR. Totalitní země při vojenské přehlídce poprvé ukázala své balistické střely odpalované z ponorky.

Narozeniny diktátora Kim Ir-Sena jsou v jeho vlasti známé jako Den slunce. Panují obavy, že byl KLDR mohla právě při oslavách podniknout novou raketovou nebo jadernou zkoušku.

"Jsme připraveni odpovědět na jakýkoli jaderný útok vlastním jaderným útokem," řekl na oslavě, jež předcházela vojenské přehlídce, vysoký představitel komunistické strany KLDR Čche Rjong-he. Tisková agentura KCNA už předtím oznámila, že armáda si je jistá, že v případě války je schopna americké základny v Jižní Koreji, "velitelství Zla" stejně jako vedení v Soulu "zničit během několika minut".

Severní Korea dnes podle agentury Reuters uvedla, že "vojenská hysterie" vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa se dostala do "nebezpečné fáze, kterou již nelze přehlížet".

Před tribunou, na níž Kim Čong-un v tmavém obleku s úsměvem hovořil se svými poradci, dnes defilovaly tisíce vojáků, kteří na přehlídku čekali několik hodin v přistavených autobusech. Za nimi jely tanky, odpalovací raketové systémy a další vojenská technika. Ve 105 formacích nad náměstím přelétávala letadla.

Situace v KLDR znepokojuje také Čínu. Její ministr zahraničí Wang I v telefonickém rozhovoru s ruským protějškem Sergejem Lavrovem řekl, že Peking si přeje spolupracovat s Moskvou při uvolnění situace. "Chceme, aby se strany vrátily k jednacímu stolu," řekl.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy