Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podmínky v uprchlickém táboře? Od Evropy jsme čekali lepší přijetí, stěžují si Afghánky

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Atény - Po podepsání dohody mezi Tureckem a EU na jaře roku 2016 zůstaly v řeckých uprchlických táborech tisíce osob. Patnáct obyvatelek tábora Schisto u Atén sepsalo své zkušenosti. A není to hezké čtení.

Projekt nevládní organizace Síť pro práva dětí ukazuje situaci z pohledu patnácti afghánských dívek. Sbírka příběhů vyjde v řečtině, angličtině a farsí.

Studentka Mahdí Husajníová popisuje, že od Evropy čekala lepší přijetí. Zklamalo ji, že EU nezařadila Afghánce do programu přerozdělování migrantů. "Snili jsme o zemi bez diskriminace, ale zjistili jsme, že i v Evropě jsme osobami nižší kategorie," líčí Husajníová.

"Před příchodem do tábora jsem milovala déšť," napsala Madina Zafáríová (17) a vzpomíná na zimu strávenou pod stanem, napospas rozmarům počasí.

Fátima Sentagatová (13) a Zohra Jasímíová (17) mají společný strach z krys, které musí "odhánět den co den". Také hovoří o zmatku, který mezi dětmi v táboře panuje a o bolestivém odloučení, které narušuje mnohé rodiny.

Snaží se integrovat do společnosti, naučit se evropské jazyky a pracují na studijních projektech, ale "život jim připadá prázdný, zbavený jakékoli hodnoty".

O katastrofálních životních podmínkách v těchto táborech informoval v únoru i web britského listu The Guardian. Jeden britský humanitární pracovník se zkušenostmi z táborů v Afghánistánu mu prý sdělil, že stav v Řecku je v porovnání se středoasijskou zemí ještě horší.

Témata:  Řecko uprchlíci uprchlické tábory

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy