Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bodyguardi chránící Trumpovi jsou totálně vyčerpaní, zní z USA

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Chránit rodinu amerického prezidenta Donalda Trumpa je velmi složité a nákladné. Úskalí představuje roztříštěná logistika. Prezidentova manželka Melania zůstává v New Yorku společně se synem Barronem (11). Prezidentova dcera Ivanka a její choť Jared Kushner bydlí v luxusní rezidenci ve Washingtonu. A šéf Bílého domu vlastní přepychový rezort na Floridě. Účet za tuto extenzivní péči je tajný a jistě tučný.

Syn Barron cestuje každý den do školy s doprovodem agentů Tajné služby USA (United States Secret Service), což je v USA federální orgán pověřený ochranou hlavy státu.

Ta se stará také o bezpečí prezidentových synů Erica a Dona, kteří stojí v čele rodinného podnikatelského impéria. Muži s charakteristickými sluchátky v uších je obklopují i na jejich četných zahraničních cestách. Lednová obchodní cesta Erica Trumpa do Uruguaye tak mohla americké daňové poplatníky stát přibližně 100.000 dolarů (2,5 milionu korun).

Do březnového lyžařského pobytu Erica, Dona a Ivanky v coloradském středisku Aspen byla zapojena stovka agentů. Aby mohli prezidentovy děti a vnoučata sledovat na každém kroku, utratili podle deníku Aspen Times za půjčení lyžařského vybavení 12.000 dolarů (300.000 korun).

"Jsou totálně vyčerpaní," řekl člen Sněmovny reprezentantů Jason Chaffetz. Jeho kolega Elijah Cummings o práci v prezidentově ochrance řekl, že "je to jako jet na kole, ze kterého nikdy nemůžete sesednout". "Když máte prezidenta, který neodpovídá standardnímu modelu amerických prezidentů, potřebujete více agentů," vysvětluje James Reese, bývalý člen speciálních jednotek a nyní odborník na boj proti terorismu. 

Trumpův bodyguard s falešnou rukou:

Členové tělesné stráže si kvůli práci musejí pronajímat prostory v Trump Tower na newyorské Páté Avenue nebo jezdit na golfových vozítkách, to když je prezident v komplexu Mar-a-Lago na Floridě. Rezort, ve kterém Donald Trump strávil sedm z 13 víkendů od nástupu do úřadu, je dalším bezpečnostním oříškem. "Hlavní výzvou je rozvržení komplexu, který nebyl vybudován podle pravidel na ochranu prezidenta Spojených států," říká James Reese o středisku Mar-a-Lago, které je navíc stále otevřené pro veřejnost.

Situaci komplikuje také osobnost Trumpa, který se chlubí tím, že své okolí o svých činech předem neinformuje.

Témata:  Donald Trump bodyguard Ivana Trumpová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy