reklama

Govrin nyní pracuje z Jeruzaléma. Na post byl jmenován loni v létě, když se jeho předchůdce funkce vzdal. Důvodem byla mimořádná bezpečnostní opatření, kterým se musí personál ambasády v Káhiře podrobovat. Úřad v roce 2011 napadli demonstranti a od té doby až do roku 2015 byl uzavřen.

Poslední akce, při níž byl Govrin viděn v Káhiře, byla jeho návštěva Egyptského muzea loni v listopadu. Spekuluje se, že z Egypta odjel možná už koncem roku.

Jako první o jeho odvolání informoval na facebooku egyptský analytik Amín Mahdí, který má kontakty na izraelské představitele. Mahdí napsal, že si nemyslí, že skutečným důvodem odvolání byly bezpečnostní obavy, ale politické napětí mezi Egyptem a Izraelem.

Podle něj se izraelský premiér Benjamin Netanajhu a egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí neshodují v otázce režimu na hranici mezi palestinským Pásmem Gazy a Egyptem. "Proč Netanjahu svému národu tají konflikt s egyptskou vojenskou juntou a se Sísím, svým spojencem?" napsal Mahdí.

Govrin v březnu vystoupil na bezpečnostní konferenci v Tel Avivu a kritizoval přitom způsob, jakým jsou udržovány izraelsko-egyptské vztahy. "Má-li se mír zakořenit, musí stát na obou nohou, na vojenské i občanko-ekonomické. Pouze tato kombinace zajistí dlouhodobou spolupráci obou zemí," sdělil. Poukázal na to, že kromě Anvara Sadata žádný jiný egyptský prezident nenavštívil Izrael s výjimkou účasti Husního Mubaraka na pohřbu zavražděného izraelského premiéra Jicchaka Rabina.