Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzská bezpečnost varuje prezidentské kandidáty: Riziko teroristických útoků je maximální

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - První kolo prezidentských voleb ve Francii se bude konat za týden, v neděli 23. dubna. Francouzská tajná služba (DGSI) varovala kandidáty před vážnou hrozbou útoků na ně a na jejich akce v předvolební kampani.

Ministr vnitra Mathias Fekl odmítl tuto informaci komentovat. "Riziko teroristických útoků je maximální a naše služby jsou zmobilizované," prohlásil pouze. Volby budou provázet silná bezpečnostní opatření. V pohotovosti budou v rámci operace Sentinel všechny speciální síly, jimž poskytne podporu také na 10.000 příslušníků armády.

Napětí před francouzskými volbami neustále stoupá a podle informací listu Le Journal Du Dimanche (JDD) pracovníci tajné služby v posledních dnech upozornili hlavní kandidáty na konkrétní hrozbu, která se týká bezpečnosti jak jich samotných, tak jejich volebních štábů.

Tato upozornění, která podle listu naznačují "vážnou a bezprostřední" hrozbu, bere pařížská prokuratura pověřená bojem s terorismem velmi vážně.

"Byli jsme informování o hrozbě vůči Françoisi Fillonovi před několika dny," potvrdila JDD osoba blízká tomuto pravicovému kandidátovi. Podobně se vyjádřilo i blízké okolí centristického kandidáta Emmanuela Macrona, který je favoritem voleb.

Témata:  Francie volby ve Francii 1 terorismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy