Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko navýšilo pomoc rozvojovým zemím, své dřívější závazky ale pořád neplní

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovensko druhým rokem po sobě zvýšilo své finanční příspěvky na pomoc rozvojovým zemím. Pořád ale neplní své dřívější závazky.

Slovensko na rozvojovou pomoc loni vynaložilo 98,4 milionu eur (2,63 miliardy korun). Ve srovnání s předchozím rokem to představuje nárůst o čtvrtinu, a to hlavně kvůli zvýšení příspěvků do mezinárodních organizací a na humanitární pomoc.

Podíl rozvojové pomoci na výkonu slovenské ekonomiky měřeném hrubým národním důchodem (HND) loni stoupl na 0,12 procenta z 0,10 procenta v roce 2015.

Slovensko se ale dříve zavázalo, že na pomoc rozvojovým zemím a na související programy použije 0,17 procenta výkonu ekonomiky do roku 2010 a 0,33 procenta do roku 2015. Podle slovenského ministerstva zahraničí své přísliby v této oblasti nedodržují ani další takzvané nové členské státy EU.

Témata:  Slovensko ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy