Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýn by měl přijmout více uprchlických dětí, apelují Skotové

Skotská vlajka
Skotská vlajka
Foto: Pixabay

Londýn - Skotsko dnes vyzvalo britskou vládu, aby se vrátila k původnímu plánu lorda Alfreda Dubse přijmout 3000 dětí z řad uprchlíků místo schválených 350. Skotská národní strana (SNP) to považuje za záležitost "humanitární naléhavosti".

Autorem původního plánu je pražský rodák Dubs, který byl před začátkem druhé světové války jedním téměř 670 převážně židovských dětí, které před nacisty z okupovaného Československa zachránil Nicholas Winton. Britská vláda ale v únoru rozhodla, že v rámci Dubsova plánu přijme jen 350 dětí, které jsou mezi uprchlíky bez doprovodu.

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová v únoru zákonodárcům řekla, že britská vláda plán neuzavřela, ale Británie prý své závazky splnila a "výrazně přispěla" k podpoře a ochraně nejzranitelnějších dětí postižených migrační krizí.

Mluvčí SNP pro otázky imigrace a poslanec Stuart McDonald podle skotského listu The Press and Journal Londýn vyzval, aby řešení migrační krize věnoval po velikonočních parlamentních prázdninách větší pozornost.

McDonaldova výzva přichází týden poté, co lehl popelem uprchlický tábor v Grande-Synthe nedaleko francouzského pobřežního města Dunkerque. Bez přístřeší se tak octly stovky lidí.

Konzervativní vláda premiérky Theresy Mayové se stala kvůli únorovému rozhodnutí terčem ostré kritiky, k níž se kromě nevládních organizací a zástupců opozice připojila i dcera Nicholase Wintona Barbara.

Témata:  Velká Británie uprchlíci Skotsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.