Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Austrálie si došlápne na cizinice. Země zpřísní podmínky pro udělení pracovních víz

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra - Austrálie zpřísní podmínky nutné pro získání dočasného pracovního víza pro zahraniční pracovníky. Dnes to uvedl australský premiér Malcolm Turnbull.

Podle něj budou muset cizinci absolvovat mimo jiné náročnější testy angličtiny. Razantně se také zúží výběr profesí, u nichž bude možné žádosti o dočasná pracovní víza uplatňovat, napsala agentura AP.

Zmíněná pracovní víza umožňují žít cizincům společně s rodinami v Austrálii a pracovat v oboru, v němž jsou kvalifikováni, až čtyři roky. Předseda australské vlády dnes oznámil, že Canberra současný systém zruší. Argumentoval tím, že australští uchazeči o práci musejí být ve své zemi na prvním místě.

Nový vízový program pro cizince bude přísnější. Australské úřady budou například požadovat prověrku trestní minulosti, vyšší budou také jazykové nároky i nároky na odbornost.

Australský premiér Turnbull svůj plán oznámil jen několik hodin před očekávaným podpisem exekutivního příkazu, kterým chce americký prezident Donald Trump změnit vízový program týkající se vysoce kvalifikovaných pracovníků přicházejících do Spojených států. Podle Bílého domu nynější vízový program škodí Američanům, protože do země proudí levnější pracovní síly, napsala agentura AP.

"Jsme národ přistěhovalců, ale to nic nemění na skutečnosti, že australští pracovníci musejí být na prvním místě. Nebudeme dále dovolovat, aby pracovní víza byla bránou k zaměstnáním, která by mohli a měli vykonávat Australané," prohlásil Turnbull.

Témata:  Austrálie Malcolm Turnbull cizinci

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy