Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrůzný nález vyšetřovatelů OSN: V Kongu bylo odkryto dalších 17 hromadných hrobů

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Kinshasa - Vyšetřovatelé OSN v konžské provincii Kasai objevili dalších 17 hromadných hrobů. V regionu se tak od loňského srpna našlo 40 takových pohřebišť.

S odvoláním na dnešní oznámení OSN o tom informovala agentura Reuters. Boje mezi konžskou armádou a protivládní milicí Kamwina Nsapu si od loňského července vyžádaly stovky obětí.

Hroby podle OSN vykopala konžská armáda po březnových bojích s milicí Kamwina Nsapu. "Nejméně 74 lidí, včetně 30 dětí, údajně během těchto bojů zabili konžští vojáci," stojí v prohlášení OSN.

Mluvčí konžské vlády informaci OSN zatím nekomentoval. Konžská vláda v minulosti odmítla, že proti členům milice použila nepřiměřené násilí, a tvrdila, že hroby vykopali příslušníci Kamwina Nsapu.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Husajn dnes konžskou vládu varoval, že jestli případ důkladně nevyšetří, tak ho předá k přezkoumání Mezinárodnímu trestnímu soudu.

Témata:  Kongo OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy