Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína se bojí masové nezaměstnanosti, kvůli modernizaci jsou v ohrožení miliony míst

Čínská měna
Čínská měna
Foto: Pixabay

Peking – Čínská vláda má velké obavy. Dnes uvedla, že je v zemi v některých oblastech a odvětvích na vzestupu riziko masové nezaměstnanosti.

V reakci na potenciální růst nezaměstnanosti chce proto vláda zavést další opatření na podporu hospodářství prostřednictvím rozpočtové a měnové politiky.

Čína letos v rámci snahy o modernizaci ekonomiky a snížení znečištění chystá další omezení přebytečných a neefektivních kapacit v těžařském sektoru a dalších průmyslových odvětvích, což ohrožuje miliony pracovních míst.

Podle Státní rady Čína na trhu práce čelí „nárůstu strukturálních konfliktů". Proto je třeba nové problémy řešit a zajistit stabilní míru nezaměstnanosti. Zaměstnanci z odvětví, která jsou zasažena omezováním kapacit, například z ocelářského a uhelného průmyslu, a absolventi vysokých škol jsou podle vlády "klíčovými skupinami", které potřebují mimořádnou podporu.

Čína podle zpráv státních médií v prvním čtvrtletí vytvořila 3,34 milionu nových pracovních míst. Na celý tento rok má vláda cíl zajistit více než 11 milionů nových pracovních příležitostí, informovala agentura Reuters.

Oficiální míra nezaměstnanosti, která zahrnuje pouze registrované obyvatele měst, se i přes zpomalování čínské ekonomiky léta drží blízko čtyř procent.

Témata:  Čína nezaměstnanost

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy