Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velmi štědří dárci: Trump vybral na inauguraci rekordních 107 milionů dolarů, přispěla i Venezuela

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Americký prezident Donald Trump vybral od dárců na oslavy inaugurace 107 milionů dolarů (2,7 miliardy korun). Jde o dvojnásobek dosud rekordní částky.

Tu před osmi lety nashromáždila nyní již bývalá hlava Spojených států Barack Obama. Z dokumentů, které tento týden zveřejnil Trumpův inaugurační výbor, vyplývá, že velké sumy darovali lidé blízcí Trumpovu štábu a tradičně vlivné telekomunikační nebo tabákové společnosti, ale také Trumpovi někdejší nepřátelé či Venezuela.

Nejštědřejším dárcem byl kasinový magnát a filantrop Sheldon Adelson, který na inauguraci věnoval pět milionů dolarů (125 milionů korun), což je historicky vůbec nejvyšší jednorázový příspěvek.

List The New York Times poznamenal, že Adelson takto obrovskou částku věnoval, ačkoli Trump nebyl během republikánských primárek jeho favoritem. Od Trumpovy administrativy nyní magnát například chce, aby zakázala internetové pokerové herny, které konkurují jeho kasinům.

The New York Times si rovněž povšiml, že zatímco volební kampaň miliardář Trump postavil na drobných příspěvcích milionů příznivců a také na financování z vlastních zdrojů, na inaugurační oslavy odváděli peníze milionáři a vlivné korporace.

Témata:  Donald Trump USA Barack Obama

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy