Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svědkové Jehovovi jsou podle Ruska extremisté, úřady úplně zakázaly jejich činnost

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Na celém území Ruské federace byla dnes zakázala činnost společnosti Svědkové Jehovovi. Soud skupinu označil za „extremistickou“.

Náboženská společnost Svědkové Jehovovi původně vznikla v USA, pod názvem Svědkové Jehovovi působí od roku 1931. Svou činnost v Rusku oficiálně začala v roce 1991.

Podle agentury TASS soud dnes vyhověl návrhu ruského ministerstva spravedlnosti. Představitel náboženské společnosti Sergej Čerepanov už oznámil, že se proti rozsudku odvolá k Evropskému soudu pro lidská práva.

Podle rozsudku musí být okamžitě uzavřeno všech 395 regionálních poboček společnosti na celém území země. Majetek jehovistů připadne státu.

Podle agentury Interfax byli jehovisté pravidelně předmětem pozornosti úřadů po celém Rusku. V řadě měst a regionů už byla náboženská společnost zakázána, například v Samaře, Orlu, Belgorodu či Birobidžanu.

Činnost jehovistů na území celého Ruska ministerstvo spravedlnosti pozastavilo na konci března. Upozorňovalo na údajný velký počet právních deliktů společnosti, zejména na šíření extremistické literatury jejími regionálními představiteli. Jehovisté navíc prý propagují zákaz krevních transfúzí, čímž podle ministerstva ohrožují bezpečnost lidí.

Témata:  Rusko Svědkové Jehovovi

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy