Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelská opozice vyzvala občany k dalším protestům proti vládě

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelská opozice vyzvala k pokračování protivládních protestů, jejichž cílem jsou mimo jiné předčasné prezidentské volby.

Demonstrace se mají konat i dnes, v sobotu se chystají "pochody ticha" k sídlům biskupské konference ve všech státech země za nejméně osm obětí, které si od začátku měsíce demonstrace vyžádaly. V pondělí chtějí Venezuelané blokovat hlavní silniční tahy v zemi.

Nejnovější demonstrace se ve Venezuele konají od začátku dubna téměř každý den, tuto středu ale vyvrcholily nejmasovějším protestem s odhadovanou účastí několika milionů lidí. Spouštěčem protestů bylo rozhodnutí nejvyššího soudu převzít pravomoce parlamentu, v němž má většinu opozice. Soud posléze verdikt pod tlakem zrušil, protesty ale pokračují, neboť podobné kroky blokující práci poslanců činí nejvyšší soud už více než rok.

"Do kdy budeme muset trpět pod nezodpovědnou vládou? Zdá se mi neuvěřitelné, že se dalo 500.000 dolarů (asi 12,5 milionu korun) na Trumpovu inauguraci, když u nás je nedostatek potravin i léků," řekl jeden z demonstrantů španělskému listu El País. Na mysli měl sumu, kterou poskytla Venezuela na lednovou inauguraci amerického prezidenta přes firmu Citgo Petroleum, patřící venezuelské státní ropné společnosti PDVSA.

Hlavními požadavky venezuelské opozice jsou uspořádání předčasných prezidentských voleb, propuštění politických vězňů, vytvoření humanitárního koridoru pro dodávky potravin a léků a plné uznání pravomocí parlamentu. Kromě toho opozice kritizuje i skutečnost, že už minulý rok v prosinci se měly konat volby guvernérů a dosud není znám ani nový termín pro ně.

Témata:  Venezuela demonstrace demonstrace ve Venezuele

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy